221 Woonboten gevonden

1 2 ... 22 23
1 2 ... 22 23
Geen passende aanbiedingen gevonden?

Zoekopdracht opslaan
en in de toekomst een e-mail ontvangen waarin u geïnformeerd wordt over de aanbiedingen.

Woonboot kopen - lekker leven op het water


Simpel gezegd is een woonboot een motorboot die permanent of tijdelijk wordt gebruikt voor huisvesting op binnenwateren. Velen beschouwen het bezit van een woonboot als pure romantiek op het water.

Het aanbod aan woonboten is groot, van eenvoudige woonboten tot luxe, drijvende villa´s. Als u een woonboot wilt kopen, moet u kijken welk type woonboot u het meest aanspreekt en hoeveel geld u kunt of wilt besteden. De woonboten zijn te onderscheiden in de klassieke woonboten Pénichettes, Narrowboats en Villaboats.

Woonboten: welke zijn er en waarin onderscheiden zij zich?


De klassieke woonboot is meestal een houten huis op een stalen romp. Ieder Nederlander heeft zeker al eens de kleurrijke woonboten met dakterrassen en kleine balkons in de grachten van Amsterdam gezien die er uitzien als watertuinen. De woonboten zijn relatief goedkoop, maar het onderhoud en de exploitatiekosten moeten worden overwogen. Een 100 m² woonboot kan een gewicht tot 100 ton hebben, zodat de romp en opbouw stabiel moeten zijn. Deze woonboten kunnen vaker tweedehands worden gekocht.

Een Pénichette is een Franse woonboot, het ontwerp lijkt op een Peniche, een Frans schip, waarop de kajuiten zijn gemonteerd. Het handelsmerk Pénichette mag echter alleen worden gebruikt voor de woonboten van het bedrijf Locaboat Plaisance SA. De werf ontwerpt en bouwt de woonboten speciaal in Frankrijk. Men ziet hun woonboten op veel binnenwateren in Europa, bijvoorbeeld in Ierland, Duitsland, in Nederland, op de Mazurische meren en zelfs in de lagune van Venetië. In elk geval kunnen Pénichette woonboten ook tweedehands worden gekocht.

Een Narrowboat (ook Narrow Boat), is een smal woonboot die in de Engelse Midlands rond 1750 werd gevaren. De woonboten zijn tot 21 meter lang en tot maximaal 2,10 m breed. De breedte is het gevolg van de smalle sluizen die destijds de grachten met mekaar verbonden. Vandaag worden de smalle boten gehuurd voor een vakantie op een woonboot. Zij worden zelden nog gebruikt als permanente woonplaats.

Villaboats (of Floating Homes) zijn een nieuw concept voor het leven op het water. Eigenlijk zijn ze meer of minder luxe huizen op het water, met een groot terras en een zonneterras op het dak. De constructie is volgens de veiligheidscriteria voor de scheepsbouw uitgevoerd. De woning is geplaatst op een massief stalen ponton, die meervoudig is beschermd tegen corrosie. Elektrische energie wordt geproduceerd met behulp van de zon, een warmtepomp met warmtewisselaar doet in de zomer dienst als airconditioning en als verwarming in de winter. Omdat de drijvende woningen een relatief nieuwe vorm van woonboten zijn, is het relatief moeilijk om een tweedehands woonboot van dit type te vinden.
 

Woonboot kopen - onafhankelijk of u een woonboot of tweedehands of nieuw koopt, is het volgende van belang:


Met betrekking tot ligplaatsen voor woonboten kent Nederland een restrictief beleid. Dit betekent dat het bestand van momenteel ongeveer 10.000 ligplaatsen niet wordt vergroot, waardoor het moeilijk kan zijn om een ligplaats te vinden. Wie heeft er een vergunning voor een ligplaats, moet dus geduld meebrengen. In sommige gevallen liggen woonboten zonder een geldige vergunning. Hoewel de gemeente ervan op de hoogte is, worden deze vooralsnog gedoogd. De veiliger variant is echter het verkrijgen van een officiele ligplaats.

Voor de ligplaats van een woonboot moet vanzelfsprekend een vergoeding worden betaald. De huurprijzen voor ligplaatsen varieërt sterk per locatie. Op de Lijnbaansgracht betaald de bewoner ongeveer €600 per jaar, in de vrijhaven van Groningen zijn ze gratis en in particulieren jachthavens zijn huurders snel duizenden euro´s kwijt.

Aangezien de meeste ligplaatsen al langer bestaan, is de infrastructuur voor water, elektriciteit, riolering, telefoon en internet al beschikbaar. Echter moet de huurder bij de de approbatie van een nieuwe ligplaats rekening houden met hoge extra-kosten van 35.000 tot 40.000 € voor het leggen van pijpen, kavels en rioolbuizen.

Voor het bezit van een woonboot is een tenminste een vergunning van de gemeente nodig, in het uiterste geval zelfs drie: eentje van de gemeente, een van de Rijkswaterstaat en een van de provincie. Dit is meestal afhankelijk van het type woonboot en de ligplaats.

Belangrijk voor woonbooteigenaren is ook na te denken over een bootverzekering tegen lekkage, beschadiging en brand.

Op Boten24.com vindt u zowel nieuwe als tweedehands woonboten maar ook alle andere types boten. Wij wensen u veel plezier bij de koop van een nieuwe of tweedehands woonboot.